Låna pengar – Vad ska man tänka på?

Förr eller senare kan man behöva låna lite pengar för att kunna betala en utgift. Att ansöka om lån är något många gör för att kunna få råd med allt från bilköp till husrenovationer. Om man aldrig har ansökt om ett lån kan bara tanken av det kännas lite skrämmande. Ansökningar, samla lån, privatlån och ränta. Vad betyder allt och hur fungerar det? Var inte orolig. Här får du som ny låntagare allt du behöver veta för att kunna börja låna pengar på ett tryggt sätt.

Vad behöver du pengar till?

Vad är det du behöver låna pengar till? Behöver du pengar för att kunna ersätta din gamla uttjänta bil med en helt ny? Vill du kunna uppgradera dig från en liten lägenhet i stan till en villa på landet? Kanske behöver du bara några extra slantar för att kunna betala för en reparation av något slag? Du kan låna pengar till det mesta.

Om du har ansökt om flera lån hos olika långivare kan det vara svårt att hålla koll på allt. Det kan även bli ganska dyrt i avgifter och dolda kostnader. Genom att samla lån på en och samma plats kan du slippa många av dessa onödiga avgifter och kostnader. Du kan samla lån hos Axo Finans. Om du vill läsa mer om just Axo Finans och hur de samarbetar med olika långivare kan du alltid besöka Axofinans.se.

 

Hur mycket behöver du låna?

Räkna ut hur mycket det är du behöver låna. Gör gärna en budget för att se hur mycket din ekonomi tillåter dig att låna. Låna inte mer pengar än du tror att du kan betala tillbaka. Låna endast de pengar som behövs för att du ska kunna betala din utgift eller kostnad. Ju mer pengar du lånar av en långivare, desto längre tid kommer det att ta att betala tillbaka ditt lån. Om du tar riktigt lång tid på dig att betala tillbaka skulden kan du komma att betala en riktigt hög ränta. I värsta fall kan du få betalningsanmärkningar eller få ett besök av kronofogden. Därför ska du aldrig låna mer än du kan betala tillbaka.

Vilken låntyp ska man välja?

Det finns riktigt manga typer av lån att välja mellan. Därför kan det vara lite svårt att veta vad man ska ansöka om, speciellt om man aldrig har lånat pengar tidigare. Några typer av lån som man ofta pratar om är privatlån, bolån, lån online, snabblån och billån. Ett bolån har ofta en ganska låg ränta, medan ett privatlån har en högre ränta. Alla typer av lån har sina för- och nackdelar. Vilken du ska välja hänger helt på vad du behöver låna och till vad. Kontakta gärna olika banker och jämför deras olika lån innan du bestämmer dig för vilken typ du ska välja.

 

Du kan ansöka om de flesta typer av lån online. Det gör det lätt och smidigt för dig som ofta är på språng och behöver låna pengar från till exempel surfplattan eller telefonen.