Välja rätt kök

Att välja rätt kök till sitt hem är inte alltid det lättaste. I dag finns det så många olika stilar och designer att välja mellan, att det snabbt kan kännas mer jobbigt än kul att planera ett nytt kök.

Försök att välja ett kök som passar in i ditt hem och det du vill få ut av det. Är funktionerna det allra viktigaste? Vill du helst ha ett lite mysigare kök? Det är viktigt att verkligen tänka igenom sina beslut ordentligt när man planerar sitt nya kök. Låt det ta den tid det tar, så kommer det mesta att lösa sig längs vägen.

Tala gärna med olika köksleverantörer och hantverkare för att få lite hjälp med planeringen. Välj inte första bästa leverantör. Jämför flera olika innan du tar ett beslut. Priserna kan variera mycket, och det du får för pengarna kan också variera. Kvalitet är viktigt, men se till att du inte betalar ditt nya kök till överpris. Ofta kan man hitta billigare lösningar, bara man letar ordentligt. Detta gäller det mesta till ditt nya kök.

Om du saknar inspiration, kan du alltid försöka att hålla dig till en specifik stil. Det finns många olika typer av kök. Några exempel är moderna kök, klassiska kök och lantliga kök. Prova att söka på någon av dessa för att få lite extra inspiration till ditt eget kök.

 

Moderna kök

 

Moderna kök handlar för det mesta om funktionalitet. Man skulle kunna kalla det moderna köket en ganska typ av minimalistiskt kök.

I det moderna köket hittar du ofta släta och högblanka skåp utan handtag eller knoppar. I stället väljer man då skåpluckor med push to open-funktion. Vitvaror är ofta undangömda bakom luckor för att ge köket en mer enhetlig känsla.

I moderna använder man sig ofta av det allra senaste när det kommer till teknik och vitvaror. Detta är såklart inte ett måste, men om du vill kunna få till en känsla av ett riktigt modernt kök så är det något som kan vara värt att tänka på.

Öppna planlösningar och öppna och stora arbetsytor är viktiga i moderna kök.
När det kommer till färg i moderna kök, används alla möjliga tänkbara färger. Det vanligaste är dock en kombination av vitt och svart. Det är heller inte så ovanligt att man ser fondväggar i moderna kök.

 

Klassiska och lantliga kök

 

Klassiska och lantliga kök kan för många upplevas som mer hemtrevliga och mysiga än moderna kök.

Shakerstil är något de flesta tänker på när de talar om dessa typer av kök.
De har ofta lite mer fokus på detaljer och hantverk än de modernare köken. Dock ska de inte vara allt för pampiga. Lagom är bäst i lantliga och klassiska kök.

I de klassiska och lantliga köken ser du ofta material som till exempel kakel, stenplattor och olika typer av träslag.

Bänkskivor av marmor är riktigt populära att använda sig av för att ge en slitstark arbetsyta som är lätt att göra ren, samtidigt som den är dekorativ.

Skåp och möbler är ofta målade eller lackerade, gärna i vitt, svart, grått eller andra subtila färger.